Biografie

Cees Slinger werd in 1929 geboren in Alkmaar.
Zijn eerste professionele optreden was in 1954 in de beroemde Amsterdamse jazzclub de Sheherazade met het kwartet van Wessel Ilcken en zangeres Rita Reys.
Na de oorlog in 1955 ging Slinger toeren met het Ted Powder kwintet voor het Amerikaanse leger in Duitsland en Frankrijk. In 1956 speelt Slinger in een restaurant in Kopenhagen met de Cubaanse Mambo band, onder leiding van Luis Cardenas.
Datzelfde jaar toert hij, eerst als pianist en later als bassist in Nederlandse en Duitse nachtclubs met het Rob Pronk sextet.

In 1957 formeert Cees zijn eerste band en speelt veel in nachtclubs in Den Haag en Scheveningen, onder andere met Bob Cooper en Bud Shank.
In 1958 richtte Cees het legendarische kwintet 'The Diamond Five' op. Deze band bestond uit Cees Smal (trompet), Harry Verbeke (tenorsaxofoon), Jacques Schols (bas) John Engels (drums) en Cees Slinger (piano). Vanaf de oprichting tot 1962 speelden zij 6 dagen per week in de jazzclub Sheherazade waarvan zij tevens eigenaar waren. Dat duurde tot april 1962. Ze speelden met Amerikaanse giganten als Stan Getz, Quincy Jones, Phil Woods en Clark Terry wanneer deze toevallig in Nederland waren. Ook speelde The Diamond Five met het Amsterdam Concertgebouw Orkest, onder leiding van de beroemde dirigent Bernard Haitink.

In 1961 was The Diamond Five te gast op het Antibes/Juan-les-Pins Festival. Tussen 1962 en 1974 was Cees freelancer en speelde in diverse bands en combinaties. Hij speelde onder anderen met het Johnny Griffin-Arthur Taylor kwartet, de Boy Edgar Big Band, Ben Webster en Dexter Gordon. Ook neemt de Diamond Five enkele LP's op.
In 1965 speelt Cees wederom op het Antibes/Juan-les-Pins Festival with Boy's Big Band met zangeres Betty Carter.

In 1967 wordt de tv film Big Ben met Ben Webster opgenomen, Cees is zijn begeleider.
Tussen 1974 en 1975 was Cees' kwartet de vaste band van TROS-Sesjun. Zij begeleidden daar velerlei solisten waaronder Thad Jones, Joe Pass, René Thomas, Ray Nance, Benny Carter.
Slinger speelt voor het eerst op het North Sea Jazz Festival in 1976 met Illinois Jacquet en in hetzelfde jaar met het Slide Hampton Septet, waar trombonisten Bart en Erik van Lier en Jon English in zaten. In Hamburg speelde Cees met Sonny Stitt en Philly Joe Jones.
Philly Joe vraagt 1976 Cees voor zijn Europese tournee met saxofonist Charles Bowen en bassist Wilbur Little.

In de periode 1977-1978 speelt Cees wederom op het North Sea Jazz festival, nu met George Coleman. Hij speelt in clubs in Nederland en Belgie met George Coleman, Bert Thomson and Otis Ray Appleton.
In datzelfde jaar zijn er concerten in Europa (o.a. CascaÔs, Portugal) met Dusko Goykovich and Sal Nistico. In Cascaïs treedt Cees ook op met Johnny Griffin. Daarna volgen concerten met Johnny Griffin en Dizzy Gillespie in Parijs, Wenen en Brussel. Op het Middelheim Festival speelt Slinger met het Slide Hampton-Clark Terry kwintet.
Cees richt wederom een nieuwe band op 'Just In Case' met trompettist Ack van Rooyen, saxofonist Ferdinand Povel and trombonist Bart van Lier.

In het jaar 1979 doet Cees mee aan de tv film met Johnny Griffin and Arthur Taylor in Cannes.
Cees en Piet Noordijk hebben dan samen het 'Piet Noordijk-Cees Slinger kwartet' opgericht. Op het North Sea Jazz Festival van dat jaar treedt Slinger op met Cecil Payne en Sonny Stitt.

Tussen 1979 en 1989 is Slinger leraar en bandbegeleider op het Rotterdams Conservatorium.
Op het North Sea Jazz Festival van 1981 treedt het Cees Slinger Trio met als bassist John Clayton op met Buddy DeFranco en Terry Gibbs.
Voor het programma TROS Sesjun richt Cees in 1982 het 'Cees Slinger Octet' op. Met het Octet is hij dat jaar te vinden op het North Sea Jazz Festival. Kijk en luister naar de compositie van Dusko Goykovich 'From Way Back'.

Met zijn trio begeleidt hij tevens op het NSJF festival Anita O'Day, Turk Mauro and Piet Noordijk.
Samen met Ferdinand Povel vertegenwoordigt Cees Nederland bij de EBU big band in Londen.
Cees start de samenwerking met zangeres Soesja Citroen. Hij werkt met haar tot midden 1985, later nogmaals in de periode 1987-1996. Op het Heineken Festival in Rotterdam Hilton hotel speelt Cees met George Coleman.

In 1983 gaat Slinger richting Amerika, twee concerten met het Cees Slinger Octet in San Jose, Californie.
Concerten worden gegeven in München en Passau met het Dusko Goykovich Summit Quintet, waar Sal Nistico ook deel van uitmaakt.
Cees heeft het dat jaar druk op het North Sea Jazz Festival. Hij speelt met Scott Hamilton, Marshall Royal, Buddy Tate en Warren Vaché; en ook met de trombonisten Al Grey, Curtis Fuller, Julian Priester, Britt Woodman en Albert Mangelsdorf.

Op het Heineken Festival in Rotterdam in De Doelen in 1984 speelt Cees met Slide Hampton and Mark Murphy.
Het jaar daarna (1985) wordt Cees voor de 2e keer door Philly Joe Jones gevraagd voor een Europese tournee. Deze keer met Clifford Jordan, bassist Jean-Louis Rassinfosse die later werd vervangen door Isla Eckinger. Uit deze tournee volgt de LP/CD 'Slingshot'.
Later dat jaar geeft Cees nog een masterclass in Dworp (Belgie).

In 1986 gaat het richting Rusland, naar zoals het toen heette Leningrad (nu St. Petersburg) met o.a. Dusko Goykovich and Sal Nistico.
In dat jaar op het North Sea Jazz Festival treedt Cees op met zijn trio met Flip Phillips, Scott Robinson en met de Nederlandse saxofonist Joe van Enkhuizen. Concerten volgen in Duitsland met Lou Donaldson en Arnett Cobb.
Tussen 1986 en 1989 is Cees programmeur van de Jazz Inn Party in Noordwijk. Hij begeleidt daar onder andere Jimmy Heath, Red Holloway, Conte Candoli, Al Cohn, J.J. Johnson.

In 1987 wordt Cees gevraagd voor de Europese tournee van de Mingus Dynasty Band, hierin spelen: Jimmy Knepper, Jon Handy, Craig Handy, Reggie Johnson en Danny Richmond, later zal de laatste vervangen worden door John Engels.
Een jaar later speelt Cees in Lyon met Archie Shepp en met Freddie Hubbard in het Parijse New Morning. Met James Moody een week in de Widderbar in Zürich.
Dat jaar op het North Sea Jazz Festival met Soesja Citroen.
In diverse clubs, waaronder een week in een club in Parijs, en op festivals in Europa speelt Slinger met 'Bebop City', onder leiding van de Duitse zanger Willy Johanns, met Dusko Goykovich, saxofonist Andy Sherrer, bassist Luigi Trussardi en drummer Alvin Queen.

In 1989 speelt Cees wederom een week in de Widderbar in ZŁrich. Nu met saxofonist Benny Waters en daarna in dezelfde club een week met Dee Dee Bridgewater.
Dat jaar op het Jazztime Festival in Hildesheim (Duitsland) speelt Cees met de Timeless All Star band: Teddy Edwards, Jon Eardly, Dave Pike, Red Mitchell en drummer Jo Krause. In Noorwegen op het Lysekill Festival met zangeres Deborah Brown, bassist James Long en drummer John Engels.
Later ook met Deborah Brown en Archie Shepp op het Leverkusen Festival (Duitsland).

In 1990 speelt Cees wederom met Willy Johanns' 'Bebop City' band, nu op het Burghausen festival (Duitsland) en deze keer met Bert Joris op trompet en Wolfgang Haffner op drums.
Wederom een week met deze groep in Parijs.
Op het Amsterdamse Drum Festival speelt Cees met Johnny Griffin, Bob Brookmeyer, Ernestine Anderson, Buddy DeFranco en Terry Gibbs.
Dat jaar op het North Sea Jazz Festival met Soesja Citroen. Ook in dat jaar doet Cees een tournee van twee weken met Jimmy Knepper and Ferdinand Povel.
Op het Birdland Festival in Hamburg speelt Cees met Dusko Goykovich, Johnny Griffin, Herb Geller, Jiggs Wigham, Red Mitchell en gitarist Attila Zoller. In 1991 speelt Slinger 4 dagen in het Jazz Café in Londen met Freddie Hubbard, Don Braden, Jeff Chambers en Louis Hayes.
Het Amsterdamse Drum Festival wordt herhaald met Johnny Griffin, Bob Brookmeyer en Scott Hamilton. Met Silvia Droste worden meerdere Duitse clubs aangedaan.

Die samenwerking met Silvia Droste wordt voortgezet in 1992 met wederom een Duitse toernee. Later in dat jaar toert Cees met 'Bartís Bones' nogmaals door Duitsland. 'Bartís Bones' is een band met vier trombones onder leiding van de geweldige Nederlandse trombonist Bart van Lier. In dat jaar speelt Cees op het jazz festival van 's-Hertogenbosch met Scott Hamilton en zanger Ingram Washington. Op dat festival krijgt Cees de 'Duke Of Duketown'.
Op het Rotterdam Heineken Festival speelt hij met Johnny Griffin. In 1993 zit Slinger een week in Hamburg met de NDR big band om de tenorist Guy Lafitte te begeleiden.
Met de John Engels All Stars met Jimmy Knepper en Lew Tabackin doet Cees 23 concerten in vier weken. Dat jaar op het North Sea Jazz Festival speelt het Cees Slinger trio met de trompettist Jon Faddis.
Tussen 1994 en 1996 speelt Cees op enkele festivals: het Lange Voorhout Festival met zijn trio en 5 trompettisten. Het North Sea Jazz Festival met en Buddy DeFranco en Terry Gibbs en in 1995 met het 'Cees Slinger Octet 2nd Edition'.

In 1996 zijn er enkele concerten in Duitse clubs met Teddy Edwards.
Tevens ontvangt Slinger dat jaar de prestigieuze Bird award op het North Sea Jazz Festival uit handen van zijn grote voorbeeld en jarenlange vriend Cedar Walton. Het 'bird winning' concert is met Ray Brown, Toots Thielemans, Philip Catherine, Piet Noordijk en John Engels.
In dat jaar toert Slinger in Spanje waaronder één week in Madrid in Café Central met de Duitse saxofoniste Carolyn Breuer, bassist Frans van der Hoeven en drummer Jo Krause.
In 1997 gaat het wederom richting Amerika. Op het Jazz Festival in San Jose, Californie speelt Cees met saxofonist Ben van den Dungen en trompettist Jarmo Hoogendijk met een locale Amerikaanse ritme sectie.
Cees geeft een solo piano concert voor de Duitse televisie in de Subway in Keulen.
Op het North Sea Jazz Festival begeleidt hij workshops met Steve Turre en Clark Terry.
Op het Lange Voorhout Festival speelt Cees met zijn Cees Slinger Octet en Silvia Droste.

In 1998 is het tijd voor een nieuwe band. Slinger richt met saxofonist Simon Rigter het kwintet 'Buddies In Soul' op.
Met trompettist Ruud Breuls, Joost Patocka op drums, bassist Stefan Lievestro. Deze laatste werd later vervangen door Johan Plomp. Deze band speelt dat jaar op het North Sea Jazz Festival.
Op het festival zijn er ook workshops met Stanley Turrentine, Slide Hampton en James Moody.
Tevens volgt een tweede tournee naar Spanje met het Cees Slinger-Carolyn Breuer kwartet. Op Lange Voorhout festival wordt dit jaar gespeeld door de nieuwe band 'Buddies In Soul' en met 'Bartís Bones' met zangeres Silvia Droste. TROS Session nodigt het Cees Slinger Octet uit voor zijn 25e verjaardag.

In 1999 mag Cees voor het North Sea Jazz Festival een bijzondere band vormeren: de 'Cees Slinger's 70th Birthday Dreamband' met trompettist Ruud Breuls, saxofonist Jimmy Heath, trombonist Bart van Lier, bassist Ray Drummond en drummer Keith Copeland.
In 2000 is er een optreden in Roemenie op het International Festival Sibiu met Silvia Droste.
En vindt Cees het wederom tijd voor een nieuwe band 'Two Tenor Case' met saxofonisten Sjoerd Dijkhuizen en Simon Rigter, bassist Frans van Geest en drummer Eric Ineke.
Het jaar erna zijn er diverse optredens in Duitsland met Silvia Droste en in 2002 op het Rotterdam World Port Festival speelt Cees wederom met George Coleman. Dat jaar op het North Sea Jazz Festival met Greetje Kauffeld, Ferdinand Povel, Paul Berner en Jo Krause.

2003 was een druk jaar met optreden op het Rotterdam World Port Festival met John Engels All Stars.
Cees toert met de 2 bands 'Buddies In Soul'Ē and 'Two Tenor Case' langs de Nederlandse clubs en geeft een memorial concert voor de dan net overleden pianist Rob Madna op het North Sea Jazz Festival met trompettist Ack van Rooijen, saxofonisten Toon Roos en Piet Noordijk, bassist Hein van de Geyn en drummer John Engels. Cees begeleidt op het North Sea Jazz Festival ook Slide Hampton in een workshop en doet een jam session met Frank Morgan.
In 2004 komt er een 'Three Tenor Case' met Ferdinand Povel als derde saxofonist. Ze spelen clubs en festivals ter ere van Cees' 75e verjaardag.
Op het North Sea Jazz Festival dat jaar begeleidt het Cees Slinger trio Lee Konitz en Kurt Rosenwinkel. Het jaar daarna speelt hij concerten met Jo Krause in Spanje.
Ook de groep 'Just in Case' wordt herenigd voor een concert in Laren en speelt Slinger op het North Sea Jazz Festival met Johnny Griffin, Benny Golson, Ray Drummond en John Engels.

In 2006 speelt Cees met zijn trio in Valencia en met zijn bands Buddies In Soul en Just In Case in diverse clubs door heel Nederland.
In dat jaar start ook de Jazz Impuls theater concert toer met zangeres Greetje Kauffeld, wat zich voortzette in 2007.
Cees heeft in 2007 nog twee dagen een masterclass gegeven op de ArtEZ School of Music in Enschede en een workshop met Slide Hampton voor 'The Hague Jazz' in de Regentenkamer.
Tevens nog enkele concerten met zijn band Just In Case in diverse clubs en festivals. Van 2004 tot en met zijn laatste optreden speelt Cees elke maand met Paul Berner op bas en Ben Schröder op drums in jazzcafé In den Uiver in Haarlem.