Persoonlijk

Cees Ernst Slinger werd in 1929 geboren in Alkmaar.

Hij kreeg van zijn negende tot zijn vijftiende prive klassiek pianoles, maar leerde jazz spelen gedurende de oorlog in Winschoten. Zijn neef had daar een jazzbandje: de Sodoma’s, zo genoemd omdat Winschoten het Sodom van de provincie werd genoemd. Cees speelde in dit bandje mee. Na de oorlog speelden ze voor de Canadese bevrijders voor kauwgom, sigaretten en chocola.

Tijdens zijn studie op Nijenrode, heeft Cees al een eigen trio, waarin hij ook zingt. Cees wordt gevraagd bij The Diamonds, een band van Cees Smal en daar heeft hij later The Diamond Five uit geformeerd.

Van 1954 tot 1962 is hij beroepsmuzikant en is de Diamond Five eigenaar van de Amsterdamse club de Sheherazade.
Als hun club, de Sheherazade, verkocht wordt, gaat hij bij Hoogovens werken als inkoper van grondstoffen en later als personeelschef, maar Cees blijft in de avonduren jazz spelen, in die tijd met onder andere Ben Webster en Boy’s Big Band.

In 1974 neemt hij bij Hoogovens ontslag en wordt weer beroepsmuzikant.
Als er solisten, vaak Amerikaanse, naar Nederland kwamen werden zij vaak begeleid door of Cees of Rein de Graaff.
De lijst van muzikanten met wie Cees heeft gespeeld is dan ook indrukwekkend. Zie ook de biografie. Een citaat van Aad Bos: "Je bent eerder klaar met een lijst van met wie hij níet heeft gespeeld".
Zijn huwelijk met de Amerikaanse Marilyn Johnson, met wie hij drie kinderen heeft, wordt ontbonden en Slinger verhuist naar Den Haag.
Hij werkt hier nog een half jaartje als gemeenteambtenaar voor een project “Er zit muziek in Den Haag”, totdat Philly Joe Jones hem vraagt voor een tournee door Europa.

Van 1979–1989 is Cees leraar aan het Rotterdams Conservatorium. Hij geeft hier bijvak piano en is ensemble leider.

Toen Cees in 1974 naar New York ging ontdekte hij Cedar Walton, die in "Boomer's" jazz club speelde. Cees zei tegen hem: "jij speelt alles wat ik altijd heb willen spelen". Vanaf dat moment onstond hun langjarige vriendschap. Cedar is altijd zijn inspiratiebron gebleven.

Hij is getrouwd met Hilde Ouborg, die 32 jaar actief is als manager van zijn bands. Cees kampt vanaf 1999 met hartproblemen en overlijdt hieraan in 2007.
Cees Slinger is één van de grondleggers van de moderne jazz in Nederland.

Op dit moment is Hilde productie medewerker bij het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) en is Personal Manager van Simon Rigter.